Excel: obrnimo tabelo na glavo

Gospa Simona se obrača na nas: "V Excelu imam narejeno tabelo, sedaj pa nadrejeni želi, da bi bila "obrnjena na glavo", se pravi, da bi bili stolpci tam, kjer so vrstice in obratno. Ali obstaja kakšna rešitev, da mi ne bi bilo treba tabele tipkati še enkrat?"

Za jasno ponazoritev si poglejmo rešitev problema na primeru urnika vadbe v fitnes centru. Razmigajmo sive celice, odločitev o obisku fitnes centra pa prepuščamo vam. Izhajamo torej iz tabele, kjer je vadba po dnevih prikazana v vrsticah, po urah pa v stolpcih. Kot rezultat želimo tabelo s prikazom dni v stolpcih in urami v vrsticah.

Zamenjajmo vrstice in stolpce

  1. Najprej tabelo označimo in nato sprožimo ukaz Kopiraj.
  2. Postavimo se v celico, kjer želimo imeti novo tabelo in z desnim klikom na ciljni celici sprožimo ukaz Posebno lepljenje.
  3. Odpre se pogovorno okno, kjer desno spodaj s kljukico potrdimo polje Transponiraj in le še potrdimo z gumbom V redu.

Opozorilo: Nove tabele ne moremo prilepiti na mesto izvirne tabele. V tem primeru poskusa lepljenja se prikaže sporočilo o napaki.

Tečaj Excel osnovni
 

Ocenite prispevek: Oceni z oceno 1 Oceni z oceno 2 Oceni z oceno 3 Oceni z oceno 4 Oceni z oceno 5
Povprečna ocena 6 uporabnikov je 4,67.
Pošljite komentar
Ime:
Email:
Poklic:
Vsebina:
Pogoji uporabe
Vaših povratnih informacij in vsebinskih vprašanj smo izredno veseli. Želimo si, da so objavljeni komentarji konstruktivni. Zato bomo vse komentarje, ki bodo vsebovali žaljivo vsebino, kletvice ali spodbujali nestrpnost in nasilje oz. ne bodo imeli vsebinske povezave z objavljenim prispevkom, primorani odstraniti.

V primeru žaljivih in neprimernih komentarjev si pridržujemo pravico, da zabeležimo IP naslov uporabnika.
25.08.2014 ob 15:00 | Boštjan
Žal ne obstaja funkcija, ki bi na takšen način združevala stolpce, pač pa bo potrebnega nekaj ročnega dela s premikanjem ali kopiranjem podatkov.

Avtomatizem je mogoč samo s sprogramirano rešitvijo v VBA, kar je smotrno v kolikor imate veliko število takšnih primerov. Za konkretnejši pregled vašega primera in predlog se lahko obrnete kar neposredno na info@b2.eu.

LP
Boštjan
25.08.2014 ob 11:16 | Mojca
Pozdravljeni. Zanima me, ali obstaja funkcija, ki omogoča samodejni prenos posameznega stolpca zaporedno v en sam stolpec. Pirmer: imam tabelo podatkov 10 stolpcev, 5 vrstic. Moj cilj je imeti en stolpec s 50 vrsticami.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
21.11.2012 ob 06:32 | noIawSQOCFvlDoP
A ja wam powiem, ze MFO 3 będzie dobrą grą… szybką staadnie się popuadlarna penie w przeadciągu mieadsiąca w MFO2 wszyadscy przeadstaną grać, no ale cf3ż takie życie…Co do staadtyadstyk, to super pomysł z tym ulepadszaadniem tylko cieadkaw jteesm ile będzie koszadtoadwać takie ulepadszeadnie, i czy będzie jakiś limit.… bo jeśli nie, to znf3w te “Antyki“będą sie cieadszyć… a to jest bezadsensu, chciaładbym pograć w takie MFO gdzie będą same hybrydy… tylko nie mam pomyadsłu jak to zroadbić ehh
Želite prejemati brezplačne računalniške trike in novice? Vpišite svoj elektronski naslov:
Ob prijavi boste prejeli tudi e-priročnik računalniških trikov na svoj elektronski naslov.
> Zakladnica trikov
  
B2 d.o.o., Tržaška 42, 1000 Ljubljana, T: 01 2444 202, M: info@b2.eu
B2 Facebook e-učenje