Excel trik | sklicevanje na liste s podatki

Ga. Anja sprašuje: Excelove liste sem poimenovala po šifrah delavcev (začetnice imen), na vsakem listu pa so po enakem vzorcu zapisani kadrovski podatki (ime, del. mesto, koeficient…). A ker se ti podatki občasno spreminjajo, potrebujem na enem listu skupni povzetek, ki bi se avtomatično posodobil ob spremembi podatkov pri delavcih. Mi lahko prosim pomagate?

Sklic na celico, ki se ne nahaja na istem listu kot formula, je seveda enostaven in bi za primer na spodnji sliki izgledal tako:  =NJ!B4.

Težava nastopi, ko želite takšno formulo kopirati, saj se bo ta vedno sklicevala na list 'NJ' namesto na ostale liste ('KM', 'PP'…).

Zato si pomagate tako, da v prvi stolpec zapišete seznam vseh šifer (to je, imen listov) in nato uporabite funkcijo INDIRECT, ki zna iz besedilnega zapisa razbrati sklic. Prav to zmožnost funkcije izkoristite tako, da sklic zgradite s pomočjo sklica na celice z imeni listov in fiksnega dela preostanka formule.

 

Excel | triki

Excel nadaljevalni

Ocenite prispevek: Oceni z oceno 1 Oceni z oceno 2 Oceni z oceno 3 Oceni z oceno 4 Oceni z oceno 5
Povprečna ocena 1 uporabnika je 5.
Pošljite komentar
Ime:
Email:
Poklic:
Vsebina:
Pogoji uporabe
Vaših povratnih informacij in vsebinskih vprašanj smo izredno veseli. Želimo si, da so objavljeni komentarji konstruktivni. Zato bomo vse komentarje, ki bodo vsebovali žaljivo vsebino, kletvice ali spodbujali nestrpnost in nasilje oz. ne bodo imeli vsebinske povezave z objavljenim prispevkom, primorani odstraniti.

V primeru žaljivih in neprimernih komentarjev si pridržujemo pravico, da zabeležimo IP naslov uporabnika.
Želite prejemati brezplačne računalniške trike in novice? Vpišite svoj elektronski naslov:
Ob prijavi boste prejeli tudi e-priročnik računalniških trikov na svoj elektronski naslov.
> Zakladnica trikov
  
B2 d.o.o., Tržaška 42, 1000 Ljubljana, T: 01 2444 202, M: info@b2.eu
B2 Facebook e-učenje