Računalniški triki in nasveti

2017

24.03.2017
>Excel | Težave z velikimi števili

Ali veste, da lahko v Excelovo celico natančno vnesete le 15 mestno številko? Poglejte kaj se zgodi, če je število večje, ter kako se soočiti s to Excelovo omejitvijo.

 
16.02.2017
>Excel | nadomestite funkcijo VLOOKUP

Mnogo vas že pozna funkcijo VLOOKUP, ki pa jo lahko nadomestimo s kombinacijo funkcij INDEX in MATCH. Kombinacija funkcij tudi odpravlja slabosti funkcije VLOOKUP. Oglejte si trik, kako enostavno zapisati to kombinacijo funkcij.

 
25.01.2017
>Outlook | opravila

Izkoristite Outlook tudi za vodenje opravil in tako optimizirajte svoj čas.

 
 

2016

24.12.2016
>Word | Predloga za koledar 2017

Za vas smo pripravili predlogo v Wordu za samostojno izdelavo koledarja za leto 2017.

 
17.11.2016
>Excel | Iskanje praznih celic

Kako najhitreje poiščemo, označimo in zapolnimo prazne celice v Excelovi tabeli. Trik s tremi kliki. Preverite!

 
05.05.2016
>Excel | pogojno oblikovanje

Naredimo podatke v Excelu bolj vidne.

 
29.03.2016
>Excel | Odločitvena funkcija SUMIF

Odločitvena funkcija SUMIF, s pomočjo katere lahko ob določenih pogojih izračunamo vsoto želenih podatkov.

 
10.02.2016
>Excel | Vrstica z rezultati

Kako hitro do vsote ali povprečja? Katera vrednost je najvišja? Katera najnižja?

Ta izziv lahko še hitreje, kot s funkcijami, rešimo z orodjem Tabela ter Vrstico z rezultati.

 
 

2015

03.12.2015
>Excel | Vstavljanje razčlenjevalnika

Razčlenjevalniki (Slicers) so ena od zelo uporabnih novosti pri delu s seznami podatkov. Omogočajo, da takoj vidimo, kateri pogoji filtriranja so nastavljeni, saj izgradimo interaktivne gumbe.

 
19.10.2015
>Excel | Uporaba orodja Tabela

Uporaba orodja tabela je poleg vizualnega učinka tudi širše uporabna. Preverite v kratkem videu, kje vse vam lahko olajša delo.

 
16.09.2015
>Excel | Združevanje celic

Se vam kdaj pojavi potreba, da bi želeli vsebino dveh celic združiti? Gre za precej enostavno rešitev z uporabo združevalnega operatorja "&"Poglejmo si kako.

 
15.05.2015
>Excel | Funkcija IF

Funkcije v Excelu marsikomu niso preveč simpatične. So pa izredno uporabne, le naučiti se jih moramo uporabljati. Poglejmo si primer uporabe logične funkcije IF.

 
12.03.2015
>Word | Le ena stran ležeče?

Večino dokumentov tiskamo pokončno. Včasih pa se nam vanje "prikrade" kak grafikon, tabela ali drug element, ki ga zaradi preglednosti želimo natisniti ležeče. Pojavimo se pred težavo oz. izzivom, kako celoten dokument oblikovati pokončno, zgolj eno stran ležeče. Rešitev je v odsekih!

 
09.03.2015
>Excel | vrtilne tabele

Pripravili smo vam kratko nalogo, kjer s pomočjo vrtilne tabele v Excelu poiščete odgovore. Preizkusite se. Če vam ne bo šlo, nič ne skrbite, ker so vam na voljo tudi rešitve.

 
12.02.2015
>Excel | Zaščita delovnega mesta

Datoteke shranjujemo tudi na skupna mesta, saj želimo sodelavcem omogočiti dostop do te datoteke za branje ali spreminjanje. Pogosto se zgodi, da nam uporabniki nenamerno ali namerno spremenijo, premaknejo ali celo pobrišejo pomembne podatke. Za varnost boste najboljše poskrbeli, da zaščitite celoten delovni zvezek z geslom.

 
15.01.2015
>Excel | Pretvorba besedila v število

V Excelu imamo pri kopiranju ali uvažanju podatkov iz drugih virov nemalokrat težave z oblikovanjem. Pogost primer je kopiranje številskih tabel, ki so v Excel-u oblikovana kot besedilo. Kako rešiti to zelo pogosto težavo?

 
 

2014

04.12.2014
>Excel | bliskovita zapolnitev

Imamo seznam zaposlenih s podatki o priimku in imenu sodelavcev, tabelo pa želimo dopolniti s podatki službenih e-naslovov za vse zaposlene. Kako lahko to naredimo v manj kot minuti?

 
13.11.2014
>Excel | odstranjevanje dvojnikov

Pri urejanju daljših seznamov se pogosto srečujemo s podvojenimi zapisi, ki nam otežujejo delo. V takih primerih uporabite orodje za odstranjevanje dvojnikov in podvojene podatke trajno odstranite.

 
09.10.2014
>PowerPoint | SamrtArt grafika

Sodobni trendi oblikovanja diapozitivov namreč narekujejo, da je smiseln poudarek na vizualizaciji informacij, kar še posebej velja ravno za PowerPoint predstavitve. V tokratnem triku izveste, kako uporabiti SmartArt grafiko./p>

 
23.09.2014
>Word | Hitra orodna vrstice

Pogosto uporabljamo ukaze, ki niso na voljo tako hitro, kot bi želeli, vendar jih lahko dodamo v orodno vrstico za hitri dostop. Prikazana je nad trakom. V orodni vrstici so ukazi vedno vidni in pri roki.

 
19.09.2014
>Excel | odstrani prazne vrstice

Pri uvozu ali kopiranju velike količine podatkov iz drugih sistemov ali baz se pogosto pojavijo prazne vrstice, ki nam povzročijo nemalo težav. Ko bomo npr. želeli podatke razvrstiti, filtrirati ali analizirati z vrtilno tabelo, zaradi praznih vrstic, tabele ne bodo ustrezno zajete in podatki ne bodo pravilno obdelani.

 
03.07.2014
>Excel | Predloga grafikona

Pri ustvarjanju grafikonov pogosto brez potrebe ponovno preoblikujemo grafikon tako, kot nam je všeč.

Če želimo obliko grafikona ponovno uporabiti na drugih podatkih, lahko grafikon shranimo kot predlogo grafikona v zato pripravljeni mapi.

 
03.07.2014
>Word | orodna vrstica za hitri dostop

Pogosto uporabljamo ukaze, ki niso na voljo tako hitro, kot bi želeli, vendar jih lahko dodamo v orodno vrstico za hitri dostop. Prikazana je nad trakom. V orodni vrstici so ukazi vedno vidni in pri roki.

 
13.05.2014
>Excel | Združevanje stolpcev

Vse pogosteje imamo opravka z Excelovimi tabelami, ki imajo veliko stolpcev. Zaradi nepreglednosti zato mnogi skrijemo trenutno nepotrebne stolpce. Precej bolj smiselno bi bilo, da stolpce samo združimo. Poglejmo kako!

 
17.04.2014
>Excel | Dvojni grafikon

Kako v Excelovem grafikonu prikazati dvoje vrst podatkov, da bodo podatki čimbolj jasni in vizualizirani. Npr. s pomočjo grafikona lahko prikažemo gibanje prodaje in stroškov po letih.

 
13.03.2014
>Excel | Vrtilne tabele

Smo letalska družba in smo s pomočjo vrtilne tabele izdelali analizo prodaje kozmetičnih artiklov na destinacijah za Berlin, kjer vidimo vsoto prometa za vsak artikel na posameznem od letal iz flote.

 
14.02.2014
>Excel | hitro premikanje stolpcev

Kadar imamo v tabeli več stolpcev, se rado zgodi, da želimo spremeniti njihov vrstni red. Kako lahko najhitreje premaknemo stolpce med seboj?

 
13.01.2014
>Word | Kako obrniti v dokumentu le eno stran ležeče?

Gospod Luka sprašuje: v prodaji velikokrat pripravljamo obsežnejše ponudbe, v katere vključimo tudi tabelo s cenovnimi inačicami investicije. Za tabelo pa nam velikokrat zmanjka prostora, saj je pokončna usmerjenost lista neustrezna. Kako v Wordovem dokumentu samo eno stran zasukati vodoravno?

 
 

2013

19.11.2013
>Excel | spustni seznam

Spustni seznam v Excelu je funkcionalnost, ki jo velikokrat uporabljamo pri kalkulacijah. Ta ukaz uporabljamo v tabelah, ko imamo npr. opravka z nekim seznamom vhodnih podatkov in bi si želeli olajšati vsakokratno vpisovanje teh podatkov s tem, da ustrezen podatek izberemo kar iz spustnega seznama.

 
10.10.2013
>Excel | povezava z internetom

Pri vsakdanjem delu si vedno več pomagamo s podatki, ki jih najdemo na spletnih straneh. S spletno poizvedbo lahko prenesemo podatke v Excel in jih uporabimo v nadaljnjih izračunih.

 
06.09.2013
>Excel | oblikovanje celic po meri

V Excelu pogosto pišemo enote poleg števil (npr. 150 €, 20 %). Vendar ko enote niso več evri ali odstotki ampak so npr. ure, km, litri, jih ne moremo več vpisati poleg števila v celico, saj Excel s takimi celicami potem ne zna računati, saj zapis v celici razume kot besedilo.

 
09.07.2013
>Excel | nagradna naloga vrtilne tabele

Vabimo vas, da povadite znanje izdelovanja vrtilnih tabel s pomočjo Excela. Pomagajte managementu letalske družbe ugotoviti, katero letalo je imelo največji tržni delež, kateri artikli se na letalih najbolje prodajajo?

 
12.06.2013
>Outlook | preklic sporočila

Včasih sporočilo pošljemo nehote. Morda smo v sporočilu navedli napačne podatke, morda smo pozabili pripeti priponko… Obstaja možnost, da sporočilo prekličemo? Seveda obstaja, vendar pod določenimi pogoji.

 
14.05.2013
>Excel | Grafikoni - sekundarna os

Prikaz različnih vrst ali velikostnih razredov podatkov znotraj enega grafikona rešimo s sekundarno osjo. Poglejmo si kako.

 
12.04.2013
>Word | Ponovitev naslovne vrstice v Wordovi tabeli

Nekatere tabele v Wordu so lahko precej obširne in se raztezajo prek več strani. Naslovna vrstica tabele pa se izpiše le na prvi strani in ne na vseh naslednjih, zaradi česar je tabela nepregledana in delo z njo precej težavno. Ali obstaja v Wordu kakšen ukaz, ki bi to zagato rešil?

 
14.02.2013
>Outlook | Nadaljnje delo s sporočili

Outlook nam omogoča enostavno sledenje e-poštnim sporočilom, ki zahtevajo nadaljnje delo. Če prejeto sporočilo od nas zahteva določen ukrep (npr. odgovor, izdelavo poročila, ipd.) lahko sporočilo opremimo z zastavico. S tem ustvarimo novo opravilo, ki se samodejno doda na seznam opravil (le-ta se nahaja na skrajni desni strani Outlookovega okna). Dodajanje zastavice prejetemu sporočilu je enostavno.

 
17.01.2013
>Excel | Zamrznitev naslovne vrstice

Pri večjih ali daljših seznamih je smiselno uporabiti postopek zamrzovanja podoken, ki nam omogoča, da bo naslovna vrstica seznama na zaslonu vidna ves čas.

 
 

2012

17.12.2012
>Word | Priprava in tiskanje voščilnic

Božični in novoletni prazniki so priložnost, ko našim bližnjim, prijateljem, sodelavcem in poslovnim partnerjem izkažemo pozornost s prijaznimi, iskrenimi voščili. Zakaj ne bi naše lepe želje zapisali na unikatne voščilnice, ki bi jih posebno za njih izdelali sami? Z uporabo Worda lahko v nekaj korakih naredimo voščilnico s profesionalnim izgledom. Pustite kreativnosti prosto pot…

 
06.11.2012
>Excel | Priprava strani na tiskanje

Poznate primer, ko v naglici želimo natisniti preglednico in (pre)hitro pritisnemo na gumb Natisni? Takrat se navadno, kot nalašč, kakšen stolpec tabele natisne na drugo stran in tako natisnemo podatke na dvakrat večjo količino papirja. Da o tem, kako neuporabno je natisnjeno, kjer nam manjka del tabele, sploh ne govorimo.

 
04.10.2012
>Outlook 2010 | Volilni gumbi

V kolikor želimo od več naših prejemnikov dobiti neko mnenje, nam omogoča glasovanje preko volilnih gumbov. Vsak prejemnik sporočila lahko tako izbere enega izmed ponujenih odgovorov. Prednost uporabe volilnih gumbov pred običajnim odgovarjanjem na sporočilo je v tem, da imamo pri volilnih gumbih vse odgovore samodejno zbrane na enem mestu.

 
13.09.2012
>Word | Skrči za eno stran

Se tudi vam kdaj zgodi, da vam dokument v Wordu pade na drugo stran samo za kakšno vrstico ali dve? Vi pa želite imeti dopis zgolj na eni strani?

 
09.07.2012
>Excel | Posebno lepljenje

V triku uporabe orodja Posebno lepljenje, se boste naučili, kako lahko brez uporabe formul numerične podatke v tabeli spreminite (vsem izbranim zneskom v tabeli npr. želite prišteti, odšteti, pomnožiti ali deliti točno določen znesek). Poglejmo na primeru...

 
14.06.2012
>Excel nagradna igra

Vabimo vas, da se preizkusite v znanju Excela. Izkazati boste morali znanje uporabe funkciije vlookup in uporabe spustnega seznama. Nič hudega, če se vam bo kaj zataknilo, saj boste imeli na voljo tudi video rešitev naloge.

 
13.06.2012
>Excel | Razvrščanje po več kriterijih

Podatke v Excelu lahko razvrščamo po enem ali več kriterijih hkrati. Razvrščanje po več kriterijih uporabljamo za razvrščanje šifrantov, cenikov,... Tudi telefonski imenik je razvrščen po več kriterij (npr. najprej je razvrščen po mestu, nato priimku, nato po imenu, itd.).

 
09.05.2012
>Excel | Primerjava dveh listov hkrati

Ga. Simona sprašuje: "V Excelovi datoteki ponavadi delam z več listi hkrati. Težava pa nastopi, ko želim na zaslonu hkrati pogledati dva ali več izmed teh listov. Do zdaj sem to reševala tako, da sem preklapljala med posameznimi listi in poskušala primerjati podatke, kar pa, vam povem, je dokaj "naporno" opravilo. A imate kakšno rešitev zame?"

 
04.05.2012
>iPad | nakupovalni triki v App Store

Applova trgovina s programi in knjigami App Store je bogato založena, ogromno izdelkov je celo zastonj. A ne glede na ceno je za prenos potreben Apple ID, nekakšna digitalna osebna izkaznica.

V tokratnem triku vam bomo predstavili, kako ustvariti več Apple ID-jev ter kako ustvariti Apple ID brez kreditne kartice.

 
10.04.2012
>Excel | Kdo je M.P.? Uporabite besedilni filter

Pred kratkim smo v B2 prejeli razglednico s potovanja od neke naše prijazne tečajnice. Ker je bil v podpisu naveden samo LP, M.P., nismo vedeli komu se moramo zahvaliti. Rešitev smo našli s pomočjo besedilnega filtra v Excelu, ko smo izvozili bazo udeleženk tečaja Excel.

 
04.04.2012
>iPad | uporabni triki

B2 predstavlja nekaj uporabnih trikov na iPadu: brskanje z več zavihki, pogled Reader, zoomiranje, hitri preklop med programi (multifinger swipe) ipd.

 
08.03.2012
>Kako po internetu brskati brez sledi?

Pri sprehajanju in ogledovanju vsebin na Internetu si brskalnik beleži zgodovino brskanja. Zgodovino brskanja lahko sicer počistimo v nastavitvah brskalnika, vendar obstaja v Internet Explorer 9 tudi enostavnejša pot.

 
08.03.2012
>Kako preračunavati v AutoCAD-u?

Uporabe priročnega kalkulatorja v sistemu Windows smo verjetno vsi vajeni. Možnost hitrega preračunavanja, pa je na voljo tudi v orodju AutoCAD. Za lažje razumevanje si poglejmo uporabo ukazov POLYGON in DEE.

 
02.02.2012
>Word | številčenje strani skupaj z oznakami poglavij

Ga. Nina sprašuje: V daljšem dokumentu želim številčiti strani tako, da bo najprej prikazana številka poglavja in nato aktualna številka strani (npr. 2-80). A obstaja kakšna rešitev?

 
02.02.2012
>Excel | preširoka tabela? Združimo stolpce!

Vse pogosteje imamo opravka z Excelovimi tabelami, ki imajo veliko stolpcev. Zaradi nepreglednosti zato mnogi skrijemo trenutno nepotrebne stolpce. Precej bolj smiselno bi bilo, da stolpce samo združimo. Poglejmo kako!

 
27.01.2012
>Word | ponovitev zadnje operacije

Ga. Polona sprašuje: v Wordu pogostokrat izdelujem tabele in tabelo dopolnjujem z novimi vrsticami, kar mi vzame veliko časa. Zadnjič sem pripravila tabelo s predstavitvijo projektne dokumentacije v kateri so prikazane etape in aktivnosti projekta. Da bi se posamezne skupine aktivnosti bolje ločile med seboj, želim pred vsako etapo vriniti prazno vrstico. Mi lahko prosim pomagate, kako to naredim najhitreje?

 
27.01.2012
>Kaj je PowerPivot?

Novi Excel 2010 je presenetil s svojo zmogljivostjo, naborom funkcionalnosti in dodatki. Dodatek Excela PowerPivot povezuje zunanje vire podatkov z Excelom. Njegova pomembna lastnost je, da v Excelu omogoča avtomatsko osveževanje podatkov iz vaših baz poslovnih podatkov. S to povezavo se odpira povsem nov svet vpogleda v vaše poslovne podatke.

 
11.01.2012
>Sklicevanje na liste s podatki v Excelu

Ste tudi sami naleteli na težavo sklicevanja na podatke po posameznih listih znotraj Excela?  Sklic na celico, ki se ne nahaja na istem listu kot formula, je seveda enostaven in bi za primer izgledal tako: =Promet2011!B4.
Težava nastopi, ko želite takšno formulo kopirati, saj se bo ta vedno sklicevala na list 'Promet2011', vi pa želite, da se formula sklicuje na ostale liste ('Promet2010', 'Promet2009'…).

 
 

2011

20.12.2011
>Priprava božične predstavitve

Božični in novoletni prazniki so priložnost, da se posvetimo našim bližnjim, družini in prijateljem ter jih obdarimo s čim prijetnim. Zakaj jim ne bi pripravili presenečenja ter izdelali video predstavitev iz slik tistih najbolj veselih, smešnih in prijetnih trenutkov odhajajočega leta.

 
14.11.2011
>Word | samobesedilo

V dokumentih v Wordu in e-pošti se določeno besedilo pojavlja znova in znova. To je na primer vaš podpis, splošni pogoji v ponudbah, izjave o odgovornosti, ipd. Da vam ne bi bilo potrebno tega besedila vedno vnašati ročno ali ga kopirati iz drugih dokumentov, lahko uporabite Wordovo funkcijo SAMOBESEDILO, s katero lahko shranjeno besedilo (ali tabelo, sliko, …) enostavno prikličete na klik.

 
06.10.2011
>Word | odstranite vse slike iz dokumenta

Pri veliko razvojih projektih sodelujemo z različnimi lektorji. Pred časom je ena izmed naših lektoric izrazila zanimivo željo. Želela je namreč prejeti dokument za lažje delo brez slikovnega gradiva, oblika dokumenta, pisave in odstavkov pa naj ostane izvirna. Pojavila se je dilema, kako odstraniti vso slikovno gradivo naenkrat iz dokumenta, ki ima 100, 200 ali celo več strani. Rešitev je v resnici čisto enostavna.

 
15.09.2011
>Izziv v Excelu

Pripravili smo vam trik v Excelu v obliki naloge. Uprabiti boste morali znanje Excel 2010 z novimi orodji "Sparklines" ter znanje grafikonov in risanja trendne črte. Če bo naloga pretežka, imamo za vas pripravljeno tudi že rešitev v obliki animiranega postopka.

 
08.09.2011
>Zaslonsko zajemanje slike

Vas zanima kako z Office 2007 ali 2010 najhitreje zajamete del zaslonske slike, ki jo želite uporabiti naprej v kakšnem dokumentu, e-pošti?

 
05.07.2011
>Outlook 2010 | Samodejno obveščanje o odsotnosti

Ga. Valerija sprašuje: "Konec julija se odpravljam na dopust. Kako v Outlooku 2010 nastavim avtomatsko obveščanje pošiljateljev o svoji odsotnosti?" Poglejmo.

 
05.07.2011
>Outlook 2010 | Sklic sestanka iz prejete e-pošte

Ste vedeli, da Outlook 2010 omogoča sklic sestanka neposredno iz prejete e-pošte? Navedena možnost občutno pohitri naše delo in razpisovanje sestankov, saj ni potreben vpogled v koledar, pač pa lahko sestanek razpišemo že z enim klikom.

 
31.05.2011
>Access 2007 | razvrščanje v poizvedbi

Znate razvrstiti podatke v Accessu po želenem kriteriju? Verjetno ne bo težko. Kaj pa če je kriterijev več hkrati? Poglejmo si primer.

 
31.05.2011
>PowerPoint 2010 | shranimo predstavitev kot video

Izdelali smo krasno predstavitev v programu PowerPoint in radi bi jo "postavili na ogled" širši javnosti – razmišljamo o objavi predstavitve v obliki videa na internetu, na portalu www.youtube.com. Ste tudi vi kdaj razmišljali podobno in si želeli, da bi bilo to možno? Zdaj je!

 
22.04.2011
>Združimo več objektov in poenostavimo kopiranje

Ga. Marija, učiteljica, nas je prosila za pomoč pri pripravi PowerPoint predstavitev. Njene predstavitve vključujejo veliko slik z napisi in diagramov, opremljenih s puščicami ter napisi. Pogosto iste elemente uporabi v različnih predstavitvah, zato jo zanima, kako bi lahko poenostavila kopiranje.

 
22.04.2011
>Word 2010 | spremenimo privzeto pisavo

V Wordu 2010 je privzeta pisava Calibri. Ker že vrsto let uporabljamo pisavo Arial kot privzeto, bi radi tudi v novem Wordu nastavili to pisavo kot privzeto. Poglejmo si postopek za spremembo privzete pisave.

 
05.04.2011
>Access 2007 | iskanje praznega niza

Gospa Mateja je skrbnica podatkov o zaposlenih. Bazo želi ohraniti kar se da popolno in ker ve, da se v njej občasno pojavljajo zapisi, pri katerih ni datuma rojstva posameznega zaposlenega, želi te osebe poiskati.

 
05.04.2011
>Access 2007 | iskanje oseb po mesecu rojstva

Gospod Boštjan iz turistične agencije želi poiskati potnike, ki praznujejo rojstni dan v marcu, da jim bodo naslednje leto kak mesec pred tem poslali darilo v obliki popusta na potovanje.

 
05.04.2011
>Access 2007 | poizvedba s parametrom

Izdelali smo poizvedbo, s pomočjo katere iščemo polete iz Ljubljane v Zürich. Že naslednji trenutek se pojavi potreba po informacijo o poletih v Frankfurt in čez nekaj minut še tistih v Barcelono. Ali lahko pripravimo poizvedbo, ki nas bo ob vsakem zagonu vprašala za kraj pristanka?

 
05.04.2011
>PowerPoint 2010 | menjava slike

Ste v podjetju pred kratkim prenovili logotip podjetja? In ne želite niti pomisliti na čas, ki ga boste porabili za vstavljanje novega logotipa v vse PowerPoint predstavitve namesto starega, predvsem zaradi poravnave in prilagajanja velikosti prejšnjemu. Naj vas razveselim, postopek je v PowerPointu 2010 nadvse enostaven.

 
01.03.2011
>Bližnjice po meri

Ga. Natalija sprašuje: "Pri svojem delu ustvarjam daljše dokumente z veliko slikovnega gradiva. Ker ima vsaka slika podnapis, je nenehno ponavljajoče klikanje po ustreznih ukazih za vstavljanje napisov zamudno. Ali obstaja kakšna možnost za hitrejše delo?"
Seveda, poglejmo rešitev.

 
28.02.2011
>Word 2010 | enostavno spreminjanje vrstnega reda poglavij

Študentka Maja ja že dlje časa v mislih oblikovala zasnovo diplomske naloge, zato je strukturo v obliki poglavij brez težav hitro prenesla tudi v Word. Pred srečanjem z mentorjem je napisala že nekaj odstavkov. Sledilo pa je razočaranje, saj je mentor želel popoln preobrat vrstnega reda poglavij in podpoglavij. Maja se je dela lotila z izrezovanjem in lepljenjem, vendar v Wordu 2010 obstaja precej lažji in bolj pregleden način.

 
03.02.2011
>Hitro premikanje med okni & kopiranje

Trik bo, glede na običajno navdušenje nad njim na tečajih, ob telefonski pomoči ipd., verjetno razveselil marsikoga. Ne gre za običajen trik v določenem programu, pač pa za nasvet, kako se hitro premikati med trenutno odprtimi okni (v različnih ali istem programu).

 
 

2010

16.11.2010
>Access 2007 | zgodovina opomb

Ga. Martina se ob zapisanih opombah pogosto sprašuje, ali so še aktualne. V veliko pomoč bi ji bilo, če bi vedela, kdaj so bile vpisane in kdo je njihov avtor? V različici Access 2007 je rešitev enostavna.

 
16.11.2010
>Novost Excela 2010 | hitri grafikoni znotraj celice

Iz zaporedja podatkov lahko bistveno hitreje razberemo gibanje, če so ta predstavljena grafično. V Excelu 2010 je na voljo popolnoma nov pripomoček, ki omogoča hitro grafično predstavitev obsega podatkov.

 
21.10.2010
>Številčenje strani | rimsko & arabsko

Ste izdelali dokument, ki ima na začetku splošen, uvodni del, ki bi ga želeli posebej številčiti z rimskimi številkami, preostali del dokumenta pa z arabskimi?

 
23.09.2010
>Glava | ime poglavja

G. Vladimir je izdelal dokument, ki vsebuje več poglavij. Na vrhu strani vsakega poglavja (v glavi) želi izpisati ime poglavja. Torej, na vseh straneh določenega poglavja naj bo v glavi naveden naslov poglavja. Poglejmo si rešitev.

 
22.09.2010
>Excel 2007 | črno-bele šrafure grafikonov

G. Luka večkrat pripravlja strokovne prispevke, v katerih mora izdelati grafikone s črno-belimi šrafurami. Ko je prešel na novi Office, omenjene možnosti v Excelu 2007 nikakor ni našel. Poglejmo zakaj in razkrijmo, kako lahko pride do želenega rezultata.

 
30.06.2010
>Odseki | več glav ali nog v dokumentu

Pri izdelavi dokumentov v Wordu pogosto želimo v zgornjem in/ali spodnjem delu vključiti določene elemente, ki se ponavljajo na vseh straneh in niso del besedila dokumenta.

 
18.05.2010
>Le ena stran ležeče

Večino dokumentov tiskamo pokončno. Včasih pa se nam vanje "prikrade" kak grafikon, tabela ali drug element, ki ga zaradi preglednosti želimo natisniti ležeče. Pojavimo se pred težavo oz. izzivom, kako celoten dokument oblikovati pokončno, zgolj eno stran ležeče.

 
21.04.2010
>Preprečimo e-sporočilom pot v napačne kraje - obvladujmo delo z Outlookom

Se je tudi vam že zgodilo, da ste e-sporočilo v Outlooku v naglici nehote poslali napačnemu naslovniku, saj vam je program "prijazno" ponudil ime in niste takoj opazili, da le-to ni pravo.

 
02.04.2010
>Zamenjava posebnih znakov

Gospod Marko sprašuje: "V Excelovi tabeli imam v celicah ob besedilu vpisano tudi različno število znakov zvezdica (*). Kako se lahko teh znakov rešim oziroma jih zamenjam?" Zanima tudi vas?

 
01.03.2010
>Primerjajmo podatke s funkcijo Vlookup

G. Primož sprašuje: "V Excelovi tabeli, na listu Računi imam v stolpcu B oznake bančnih dogodkov, pomen le-teh pa se nahaja na listu Šifrant. Na listu Računi potrebujem v stolpcu C pomen teh oznak (naziv)..."

 
01.03.2010
>Access 2007 | nadzor nad odprtimi okni

Ga. Janja ima rada red na zaslonu. Predvsem jo moti iskanje želenega okna. Sprašuje nas, če si lahko odprta okna znotraj programa Access organizira tako, da novo odprta okna ne bodo prekrivala starih. Pred kratkim je prešla na različico programa 2007.

 
28.01.2010
>Access 2007 | pogled na vse vrste

Gospod Martin je začel uporabljati novo različico programa Access, iz zbirke Office 2007. Nad novostmi je sicer navdušen, vendar ko odpre zbirko podatkov, vidi le tabele, pogreša pa pogled na ostale Accessove predmete (poizvedbe, obrazce, poročila,…).

 
 

2009

26.11.2009
>Countif in posebni znaki

Gotovo ste že kdaj želeli prešteti število celic v Excelu z določeno vrednostjo. Za bolj nazorno ponazoritev situacije si zamislimo konkreten primer – analizirajmo ponudbo turističnih agencij, v pomoč nam bo znanje Excela.

 
14.10.2009
>Razbijmo podatke iz enega v dva stolpca

Excel omejuje pri delu s seznami zgolj z domišljijo. Ne verjamete? Karkoli si zamislimo, lahko uresničimo...

 
09.10.2009
>AutoCAD: Kako učinkovito spremeniti velikost besedila?

Ali se tudi vam pogosto dogaja, da naknadno ugotovite, da bi morali spremeniti velikost besedila? Zamislimo si primer: vse besedilo, ki je v risbi zapisano z velikostjo 10 enot, bi radi spremenili na velikost 12 enot.

 
09.10.2009
>Access: zaporedno številčenje v poročilu

Gospod Janez nas je poklical za manjšo pomoč pri pripravi poročila v programu Access. Vedel je, da rešitev njegovega problema obstaja, nekoč jo je že poznal, vendar je nekaj časa ni uporabljal, zato je potreboval 'osvežitev spomina'. Mogoče pride prav še komu?

 
24.07.2009
>Preglasi

Prej ko slej se znajdemo v situaciji, ko želimo pri pisanju uporabiti tudi znake, ki jih slovenska abeceda ne pozna: "V Müllerju je razprodaja!" | "Citroën C4 je postal avto leta!"...

 
05.06.2009
>Nadpisano in podpisano

Uporabniki Worda si pri oblikovnih učinkih nadpisano (m2) in podpisano (H2O) pomagamo na različne načine: dodamo gumbe v orodno vrstico, si zapomnimo bližnjice na tipkovnici, uporabimo preslikovalnik oblik,…

 
14.05.2009
>Dodajmo ozadje dokumentu v obliki vodnega žiga

Gospa Jasmina sprašuje, kako dokumentu dodati ozadje, na katerem v ozadnju piše "ZAUPNO", kot prikazuje spodnja slika? Zanima tudi vas? Preverite!

 
14.05.2009
>Naenkrat izločimo slike in zvočne posnetke iz predstavitve

Gospa Jasmina sprašuje: "Večkrat na mesec prejmem različne trženjske prezentacije v PowerPointu. Te vsebujejo tudi posebne zvočne posnetke (glasba v ozadju), ki bi jih rada uporabila v svojih predstavitvah. Razpolagam zgolj s PPT datotekami, zvočne datoteke žal niso priložene. Kako lahko izvlečem te pesmi iz prezentacije?"

 
23.04.2009
>Poiščimo sopomenke

Verjetno bi se večina strinjala s trditvijo, da besedni zaklad praviloma ni nekaj, s čimer bi se ukvarjal urejevalnik besedil, recimo Word. Vendar, ne boste verjeli, Word je še kako bogat v svojem besednem zakladu!

 
18.03.2009
>Zapišimo števila kot ulomke

Gospod Matej v Excelove tabele pogosto vpisuje ulomke, pri čemer pa se vedno znova jezi na samodejno pretvorbo ulomkov v datume. Zanima ga, če je možno zapisati števila v obliki ulomkov, ki tako tudi ostanejo, ne da bi moral posebej oblikovati posamezne celice.

 
18.03.2009
>Enostavno posodobimo kadrovske podatke

Ga. Anja sprašuje: Excelove liste sem poimenovala po šifrah delavcev (začetnice imen), na vsakem listu pa so po enakem vzorcu zapisani kadrovski podatki (ime, del. mesto, koeficient…). A ker se ti podatki občasno spreminjajo,...

 
12.02.2009
>Word 2007: Nabori slogov po lastnih željah

Na učinkovitem oblikovanju daljših besedil je v Wordu 2007 prav poseben poudarek. Ko imamo pred seboj vsebino, lahko zares hitro spremenimo podobo celotnega dokumenta - v eni potezi!

 
05.02.2009
>Oblikovanje polj pri spajanju dokumentov
Gospa Sandra Sprašuje: "Naše podjetje sporoča poslovnim partnerjem rezultate izpitov v poročilu, napisanem v Wordu. Ker uporabljamo za spremljanje podatkov Excelovo tabelo, si pisanje dopisov lajšamo s pomočjo spajanja dokumentov..."
 
 

2008

20.11.2008
>Množično pošiljanje pošte

Gospa Alenka sprašuje: "V službi moram večkrat poslati dopise ali obvestila na več naslovov. Naslove prejemnikov na ovojnice pišem ročno. Zanima me, če bi lahko to kako poenostavila?"

 
20.11.2008
>Premikanje med mapami z Windows Visto

Operacijski sistem Windows Vista uporabnikom olajša marsikatero operacijo. Najočitnejše so vidne v prenovljenem meniju Start, na dinamičnem namizju in izboljšanem hitrem iskanju, nekaj novosti pa je žal tudi precej skritih...

 
24.10.2008
>Znebimo se odvečnih listov

Excelov delovni zvezek je sestavljen iz več delovnih listov, tudi 200 in več jih je lahko! A že delovni zvezek s 30 listi je lahko nepregleden. Kaj lahko naredimo, da se bomo v zvezku lažje znašli?

 
24.10.2008
>Utišajmo Outlook

Najbrž se vsi dnevno srečujemo s tem, da smo zatopljeni v delo, ko nas Outlook "prijazno zmoti" z obvestilom o novi e-pošti. Seveda običajno takoj hitimo preverjati prispelo pošto in s tem prekinemo proces dela, naša učinkovitost pa posledično pada.

 
24.10.2008
>Kako se znebiti virusov prek interneta

Pogosto se zgodi, da imamo računalnik okužen z virusom, pa tega sprva sploh ne vemo. Ali pa, kar je še veliko huje, nam virus onemogoča normalno delovanje računalnika. Kljub nameščenemu protivirusnemu programu se virus lahko izmuzne.

 
02.10.2008
>Prilagodimo oblivanje besedila okrog slike v Wordu 2007

Gospodična Mojca sprašuje: "Kako naj v Wordu oblikujem reklamno brošuro tako, da se bo besedilo prilegalo sliki in ne pravokotniku okrog slike? Hvala za odgovor."

 
02.10.2008
>Obrnimo tabelo na glavo

Gospa Simona se obrača na nas: "V Excelu imam narejeno tabelo, sedaj pa nadrejeni želi, da bi bila "obrnjena na glavo", se pravi, da bi bili stolpci tam, kjer so vrstice in obratno. Ali obstaja kakšna rešitev, da mi ne bi bilo treba tabele tipkati še enkrat?"

 
02.10.2008
>Brezplačno spletno prevajanje tudi v slovenščino

Podjetje Google ponovno razveseljuje! Spletni prevajalnik Google Translate je razširjen z novimi jezikovnimi možnostmi, tudi slovenščino, kar pomeni, da lahko sedaj besedila prevajamo v in iz slovenščine.

 
10.09.2008
>Zapišimo besedilo celice v več vrsticah

Pred kratkim smo prejeli vprašanje gospe Vanje, ki jo zanima, ali je možno določeno besedilo v Excelovi celici izpisati v več vrsticah. Seveda je omenjena želja enostavno rešljiva, trik pa pride pogosto prav.

 
10.09.2008
>Vstavimo nedeljivi presledek

Presledkov v pisnih prispevkih običajno niti ne zaznamo, pa vendar so nujni za razumevanje! Kako hitro recimo lahko preberete stavek: "Predstavljajtesi,dabivsepisalistrnjeno,brezpresledkov." Nič kaj prijetno branje, se strinjate?

 
21.08.2008
>VELIKE, male, Z veliko začetnico, oBRNJENO,...

Ste kdaj želeli v Excelovem dokumentu hitro spremeniti velikost črk v izbranih celicah, pa ste ugotovili, da takšnega ukaza Excel ne pozna? Ste tudi že izdelali lasten makro, mogoče uporabili že narejenega ali pa vsaj slišali za uporabnost makrov?

 
21.08.2008
>Že poznate novo iskalno orodje Cuil

To, da informacije na internetu največkrat iščemo s pomočjo spletnih iskalnikov, ni potrebno posebej poudarjati. Verjamemo pa, da marsikdo še ni slišal za iskalno orodje Cuil, ki mu avtorji napovedujejo svetlo prihodnost.

 
03.07.2008
>Do pretvorbe dokumentov v PDF kar prek spleta

Trika se boste razveselili predvsem tisti, ki na svojem računalniku še nimate nameščenih programov iz zbirke Office 2007 ali posebnega programa za izdelavo PDF dokumentov, a želite občasno pretvoriti izdelek v Wordu, Excelu, PowerPointu v PDF obliko.

 
03.07.2008
>Stolpčni grafikon kot se šika

Ste kdaj želeli v Excelu izdelati stolpčni grafikon, ki prikazuje določeno količino, npr. število prodanih izdelkov, po letih. Na prvi pogled izziv, ki ni videti nič posebnega, pa vendar smiselna rešitev zahteva uporabo manjšega trika.

 
29.05.2008
>Klik, klik... shrani kot PDF

Office 2007 je prinesel prijetno novost za uporabnike, direktno shranjevanje dokumenta v PDF. Vas zanima več?

 
29.05.2008
>Zanesljiv prenos uporabniških nastavitev

V ponudbo izobraževanj smo pred kratkim vključili nov tečaj za strokovnjake. Za pokušino si poglejte naslednji trik, za več znanja pa vas vabimo na tečaj.

 
29.05.2008
>Visio: poravnava objektov

V  programu Visio obstajajo številni pripomočki za risanje, poglejmo si poravnavo objektov glede na referenčni objekt. To znanje nam pri risanju diagramov pogosto pride prav.

 
08.05.2008
>Vizualizirajmo številke

Če že uporabljate Excel 2007, vam bo koristil naslednji trik. Ena izmed popolnoma novih in tudi najvidnejših novosti nove verzije Excela je grafična ponazoritev vrednosti v celicah. Ta omogoča, da že z bežnim pogledom opazimo vrednosti, ki nas najbolj zanimajo.

 
10.04.2008
>Uporabljate Internet Explorer? Zavihke tudi...

Internet Explorer 7.0 omogoča hitro in enostavno preklapljanje med spletnimi stranmi z uporabo zavihkov. Poglejmo.

 
10.04.2008
>Pogled z neba, sprehod po zemljevidu...

Pogosto hodite v neznane kraje oz. manj poznano okolje, načrtujete izlete ali pot po Sloveniji, mogoče tudi izven meja? Kar nekaj orodij nam je lahko v pomoč pri načrtovanju takšnih poti, danes spoznajmo Geopedio.

 
10.04.2008
>"Zlepimo" oblike po lastni želji

Namen risanja diagramov v Visiu je predvsem v povezanih oblikah. Povezave ne moremo prilepiti kamorkoli, ampak le na "lepljive točke", angleško "Glue Points". Že veste, da lahko poleg vgrajenih lepljivih točk določimo tudi svoje?

 
20.03.2008
>Preprečimo vnos iste vrednosti

Pri uporabi Excela, kot orodja za podatkovne tabele, lahko preveč svobode pri vnosu podatkov predstavlja tudi precejšnjo pomanjkljivost. Želite doseči, da vam Excel v določenem stolpcu ne bo dovolil dvakrat vnesti enakega podatka, recimo številke računa?

 
20.03.2008
>Prilagodimo pogled za predavatelja

Spoznajmo trik z opombami v PowerPointu, ki nam bo pomagal na občinstvo narediti kar najboljši vtis. Zagotovo ste pri pripravi ali izvedbi predstavitve kdaj pomislili, kako odlično bi bilo, če bi vam bile na voljo dodatne opombe, ki jih občinstvo ne bi videlo.

 
20.03.2008
>Visio: ustvarimo lastne šablone

Pri risanju v programu Visio uporabljamo vnaprej pripravljene šablone oziroma Stencils. Bi želeli hkrati uporabljati več gradnikov iz različnih šablon? Ustvarite si lastne šablone.

 
28.02.2008
>Vas kdaj jezi razvrščanje datumov

Ste se pri delu z Excelom kdaj znašli v situaciji, ko ste imeli v celicah zapisane datume, vendar jih niste mogli razvrstiti? Tudi ga. Mojca nas je pred dnevi poklicala za pomoč glede omenjene težave.

 
28.02.2008
>Za poslušalce izročki, za vas predstavitev z opombami

Tisti, ki ste zelo vešči nastopanja, mogoče pri predstavitvah pred občinstvom ne potrebujete dodatnih zapiskov, vendar ker smo prepričani, da si večina z njimi pogosto lajša nastop, vam ponujamo kratek trik v PowerPointu.

 
07.02.2008
>Ohranimo drevesa in zmanjšajmo stroške

Ste kdaj želeli natisniti določen dokument obojestransko, pa niste vedeli, kako? Poglejmo si, kako do omenjenega cilja v Wordu. Potrebujemo poseben tiskalnik?

 
07.02.2008
>Ste dovolj vidni na svetovnem spletu

Imate svoje spletno mesto ali ste zadolženi za spletne strani podjetja? Pa so vaše spletne strani dovolj kakovostne, se obiskovalci znajdejo med kopico informacij?

 
17.01.2008
>Naredimo časovni razpored

Recimo, da želimo izdelati razpored z zaporednimi datumi in vanj vključiti le delovne dni od ponedeljka do petka. Kakšna ideja? Morda uporabimo kopiranje celic?

 
17.01.2008
>Šumniki, sičniki, posebni znaki... nastavitev tipkovnice

So vam morda ynani tak[ni iypisi na yaslonu_: priynanje namesto priznanje,... Takšni izpisi so običajno posledica uporabe tipkovnice z ameriškimi nastavitvami.  

 
17.01.2008
>Za sprostitev poglejmo še v nebo

Ste že kdaj na internetu iskali sliko na določeno temo za popestritev izdelanega dokumenta? Recimo z Googlom. Pa veste, da se vam ni potrebno prebijati skozi goro vseh možnih zadetkov. Iskanje lahko omejimo že na samem začetku.

 
 
Želite prejemati brezplačne računalniške trike in novice? Vpišite svoj elektronski naslov:
Ob prijavi boste prejeli tudi e-priročnik računalniških trikov na svoj elektronski naslov.
> Zakladnica trikov
  
excel_tabele_februar_2012.jpg

Excel za računovodje

Podatke boste odslej učinkovito urejali in enostavno analizirali.

> več

resitve_po_meri_februar_2012.jpg

Rešitve po meri

Napredne programske rešitve po meri.

> več

e-testiranje_februar_2012.jpg

E-testiranje zaposlenih

Merite raven znanja zaposlenih in ugotavljajte učinke izobraževanja!

> več

B2 d.o.o., Tržaška 42, 1000 Ljubljana, T: 01 2444 202, M: info@b2.eu
B2 Facebook e-učenje