Projekt »Izobraževanje kot strateška metoda proti nelegalni uporabi interneta«

Projekt je namenjen izobraževanju in usposabljanju otrok, staršev in učiteljev na področju varne uporabe informacijsko komunikacijskih tehnologij, ki so v našem življenju vedno bolj intenzivno prisotne.

Popularnim spletnim funkcionalnostim kot so socialna omrežja, blogi, forumi, klepetalnice se preprosto ne moremo izogniti in naši otroci odraščajo ob teh orodjih ter predstavljajo najbolj navdušene in hkrati prepogosto najbolj neprevidne uporabnike. Kljub temu, da je na spletu objavljenega že kar nekaj gradiva na to temo, pa je pregledovanje gradiva še daleč od dejanske spremembe vedenja.

V ta namen je projekt »Izobraževanje kot strateška metoda proti nelegalni uporabi interneta« usmerjen k spremembi delovanja otrok, staršev, učiteljev in strokovnih delavcev v virtualnem prostoru ter bo poleg širjenja znanja glede področja ponudil tudi prevencijske ukrepe in primerne rešitve v primerih srečanja z incidenti v virtualnem okolju. V okviru projekta bodo med februarjem in oktobrom 2014 po šolah izvedena številna predavanja v živo, ki bodo nadgrajena z delavnicami v naši e-učilnici. Pripravljeni materiali vam bodo na voljo tako v elektronski kakor tudi fizični obliki.

 V sklopu izobraževanja bodo izvedena predavanja/aktivnosti za:

  • razred otrok iz skupine nižjih razredov - otroci (3. ali 4. razred),
  • razred otrok iz skupine višjih razredov - najstniki (7. ali 8. razred),
  • starše sodelujočih otrok,
  • učitelje in strokovne delavce.

Projekt je financiran s strani Evropske komisije, zato bodo sodelujoči morali prispevati le svoj čas, predstavniki šol pa prostore za izvedbo začetnih predavanj. Vsaka od okvirno 70 izbranih šol bo določila udeležence za vsako od zgoraj naštetih štirih ciljnih skupin, v dogovorjenem terminu pa bomo za vsako skupino izvedli začetno predavanje oz. srečanje v živo. Nadaljevanje izobraževanja se bo izvajalo v e-obliki, kar pomeni, da bodo sodelujoči lahko dostopali do gradiv in aktivnosti prek spleta od doma ali pa v šolski računalniški učilnici.

Uspešnost izobraževanja bomo izmerili večplastno. Anketne vprašalnike bomo posredovali posameznim ciljnim skupinam pred samim izobraževanjem, neposredno po izobraževanju in ponovno mesec dni po srečanju. V analizo bo vključena še dodatna (kontrolna) skupina otrok, ki ne bodo sodelovali pri izobraževanju, bodo pa izpolnili enake vprašalnike pred izobraževanjem in mesec dni po izvedenem izobraževanju, da bomo na ta način ugotovili stopnjo prenosa znanja med vrstniki. 

Ključni cilj projekta je ne samo izobraziti sodelujočih skupin, temveč doseči prijetno, koristno in varno rabo spletnih tehnologij v vsakdanjem življenju ter izkušnje posredovati širši skupnosti.

Če ste v vlogi predstavnika osnovne šole in menite, da bi vaša institucija lahko sodelovala pri tovrstnem projektu, vas prosimo, da izpolnite prijavnico.

 
Ocenite prispevek: Oceni z oceno 1 Oceni z oceno 2 Oceni z oceno 3 Oceni z oceno 4 Oceni z oceno 5
Povprečna ocena 13 uporabnikov je 2,54.
Pošljite komentar
Ime:
Email:
Poklic:
Vsebina:
Pogoji uporabe
Vaših povratnih informacij in vsebinskih vprašanj smo izredno veseli. Želimo si, da so objavljeni komentarji konstruktivni. Zato bomo vse komentarje, ki bodo vsebovali žaljivo vsebino, kletvice ali spodbujali nestrpnost in nasilje oz. ne bodo imeli vsebinske povezave z objavljenim prispevkom, primorani odstraniti.

V primeru žaljivih in neprimernih komentarjev si pridržujemo pravico, da zabeležimo IP naslov uporabnika.
25.03.2014 ob 15:18 | Teja Toman (OŠ A.T.Linharta Radovljica)
Pozdravljeni
Zanima me ali se je še mogoče prijaviti na vaš projekt "Izobraževanje kot strateška metoda proti nelegalni uporabi interneta"?

Najlepša hvala za odgovor, Teja Toman (računalničarka)
teja.toman@guest.arnes.si
Želite prejemati brezplačne računalniške trike in novice? Vpišite svoj elektronski naslov:
Ob prijavi boste prejeli tudi e-priročnik računalniških trikov na svoj elektronski naslov.
> Zakladnica trikov
  
B2 d.o.o., Tržaška 42, 1000 Ljubljana, T: 01 2444 202, M: info@b2.eu
B2 Facebook e-učenje