Certifikat bonitetne odličnosti

Podjetje B2 spada med top 5% pravnih subjektov v Sloveniji, ki ima oceno bonitetne odličnosti - AA (izpolnjevanje kriterijev certifikata v zadnjih dveh poslovnih letih).

Bonitetna ocena odličnosti predstavlja bonitetno vrednost poslovnega subjekta, katere sestavni del je ocena plačilne sposobnosti ter navad poslovanja poslovnih subjektov, kreditna sposobnost, zadolženost, dobičkonosnost ipd. Certifikat smo prejeli s strani bonitetne hiše Bisnode.

Metodologija

Metodologija bonitetne ocene odličnosti razvršča poslovne subjekte na podlagi kriterijev uspešnosti in likvidnosti v bonitetne razrede.

Certifikat bonitetne odličnosti lahko prejmejo le poslovni subjekti, ki so uvrščeni v najvišji bonitetni razred, kar pomeni, da so prejemniki certifikata najbolj likvidni in najuspešnejši poslovni subjekti.

Glede na zaporedna leta doseganja najvišjega bonitetnega razreda lahko poslovni subjekti prejmejo certifikat bonitetne odličnosti:

  • AAA - izpolnjujejo kriterije certifikata bonitetne odličnosti v zadnjih treh poslovnih letih,
  • AA - izpolnjujejo kriterije certifikata bonitetne odličnosti v zadnjih dveh poslovnih letih,
  • A - izpolnjujejo kriterije certifikata bonitetne odličnosti v poslovnem letu.

Poslovni subjekti, ki dosegajo bonitetno odličnost in kriterije certifikata bonitetne odličnosti, se uvrščajo v sam vrh populacije v Sloveniji in sicer v zgornjih 5% najbolj uspešnih ter kredibilnih in zanesljivih subjektov za upnike, poslovni subjekti s certifikatom AAA pa v sam vrh 3% poslovnih subjektov.

Metodologija določanja ocene bonitetne odličnosti temelji na podatkih, ki jih na dnevni ravni zbira ter posodablja podjetje Bisnode d.o.o. in sicer na več kot 300 različnih podatkih, kazalnikih in kriterijih. Osnovno izhodišče izračuna bonitetne odličnosti so vsi javno dostopni uradni podatki (vir: AJPES, DURS, okrožna in okrajna sodišča).

Kriteriji za oceno bonitetne odličnosti:

  • uspešnosti poslovanja in njene stabilnosti,
  • likvidnosti poslovanja, plačilne sposobnosti in njune stabilnosti,
  • čas pravnega subjekta na trgu,
  • višine letnih prihodkov
  • strukture financiranja,
  • politike in odnosa podjetja do financiranja in poslovnih partnerjev.

Osrednji kazalci pri določanju bonitetne ocene so sledeči: čista donosnost sredstev, koeficient obračanja sredstev, zadolženost, plačilna sposobnost, kreditna izpostavljenost in servisiranje dolga. Obdobje ocenjevanja za oceno bonitetne odličnosti je vedno celotno poslovno leto. Predmet ocenjevanja so vsi profitni poslovni subjekti razen zavarovalnic in bank.

Ocenite prispevek: Oceni z oceno 1 Oceni z oceno 2 Oceni z oceno 3 Oceni z oceno 4 Oceni z oceno 5
Povprečna ocena 11 uporabnikov je 4,91.
Pošljite komentar
Ime:
Email:
Poklic:
Vsebina:
Pogoji uporabe
Vaših povratnih informacij in vsebinskih vprašanj smo izredno veseli. Želimo si, da so objavljeni komentarji konstruktivni. Zato bomo vse komentarje, ki bodo vsebovali žaljivo vsebino, kletvice ali spodbujali nestrpnost in nasilje oz. ne bodo imeli vsebinske povezave z objavljenim prispevkom, primorani odstraniti.

V primeru žaljivih in neprimernih komentarjev si pridržujemo pravico, da zabeležimo IP naslov uporabnika.
17.05.2012 ob 10:07 | Šuhel
Odličen dosežek
Želite prejemati brezplačne računalniške trike in novice? Vpišite svoj elektronski naslov:
Ob prijavi boste prejeli tudi e-priročnik računalniških trikov na svoj elektronski naslov.
> Zakladnica trikov
  
B2 d.o.o., Tržaška 42, 1000 Ljubljana, T: 01 2444 202, M: info@b2.eu
B2 Facebook e-učenje