E-izobraževanje iz informacijske varnosti za zaposlene

Kdo so GKN Driveline Slovenija?

Podjetje GKN Driveline Zreče je del koncerna GKN Driveline, ki  je vodilni svetovni proizvajalec komponent in rešitev za prenos moči namenjenih avtomobilski industriji. Podjetje globalno zaposluje 22.000 ljudi v 57 podjetjih in 23 državah. Med njimi je tudi uspešno slovensko podjetje GKN Driveline Slovenija iz Zreč, ki uspešno posluje in proizvaja dele, avtomobilske komponente za večino svetovnih avtomobilskih proizvajalcev.

Izziv pred katerega so bili postavljeni

Informacijsko podprto poslovanje zahteva visoko stopnjo informacijske varnosti. Ker je prav človeški faktor pomemben člen informacijske varnosti, so se na GKN Driveline Zreče odločili usposobiti svoje zaposlene s tega področja.

Cilj, ki so si ga postavili

Cilj izobraževanja je bil izobraziti in osvestiti vse zaposlene, ki opravljajo pisarniško delo na osebnih računalnikih in mobilnih napravah ter tako dvigniti nivo informacijske varnosti.

Študija primera

Rešitev

Rešitev so našli v metodi e-izobraževanja, ki predstavlja hiter, ugoden in prilagodljiv način izobraževanja, saj so že pripravljeno multimedijsko e-gradivo še dodatno lahko obogatili s svojo notranjo varnostno politiko, kakor tudi konkretnimi primeri iz prakse.

Kako so izpeljali projekt e-izobraževanja s področja informacijske varnosti

Projekt e-izobraževanja je potekal v 3 fazah:

  1. Vzpostavitev portala in e-gradiva Informacijska varnost na delovnem mestu. 
    Na podjetju B2 so vzpostavili posebej prilagojen portal za GKN Driveline Slovenija. Portal je bil prilagojen naročnikovim željam in celoviti grafični podobi podjetja. Skupaj s portalom je bilo nameščeno tudi e-gradivo Informacijska varnost na delovnem mestu.
  2. Usposabljanje naročnikovih mentorjev in prilagoditev e-gradiva.
    Po vzpostavitvi portala je potekalo usposabljanje naročnikovih mentorjev in administratorjev, katerih vlogo so prevzeli v službi informatike. Vodilni so se tako seznanili z možnosti e-izobraževanja ter orodji za spremljanje, spodbujanje in analiziranje aktivnosti e-izobraževanja in e-testiranja. Hkrati z usposabljanjem je naročnik dobil tudi možnost urejanja e-gradiva, ki ga je delno nadgradil in prilagodil z lastnimi vsebinami (predvsem z internimi pravilniki in navodili).
  3. Izvedba e-izobraževanja in priprava zaključnih poročil. 
    Izvedba e-izobraževanja je aktivno potekala 1 mesec, v katerem so si uporabniki lahko sami izbrali kraj in čas učenja. Povprečen uporabnik je za aktivno učenje na vsebini porabil približno 3,5 ure in zaključno testiranje rešil s povprečno uspešnostjo 81%. Naročnikovi mentorji so za posamezne uporabnike iz sistema natisnili tudi zaključna poročila, ki izkazujejo, da je uporabnik vsebino uspešno predelal in tudi rešil zaključno testiranje.

Zadovoljstvo naročnika

Odzivi uporabnikov kažejo, da je bila vsebina aktualna in zanimiva. Večina komentarjev kaže, da je bila ustrezno praktično naravnana, ne samo za delovno, pač pa tudi domače okolje. Rezultati testiranj so pokazali visok nivo znanja in prepoznavanja zlorab.

Kaj pravi eden izmed zaposlenih po e-izobraževanju  

Priznam, da sem bil »jezen« po napovedi službe za informatike, da se bomo morali e-izobraževati. Vtisi zdaj, po opravljenem izobraževanju, pa so povsem drugačni. Lahko rečem, da sem zadovoljen, saj sem spoznal potencialne nevarnosti, ki prežijo na nas pri vsakdanjem delu in nespoštovanju varnostne informacijske politike podjetja. HVALA – sem bogatejši in pametnejši še za tisti del, ki me do sedaj ni preveč zanimal, brigal, sedaj pa… …bom le bolj previden in pazljiv.."

- Franc Orešnik, vodja nabave, prodaje, logistike, GKN Driveline Slovenija

Predstavitev e-izobraževanja v živo

Izkoristite možnost brezplačne predstavitve dobre prakse v slovenskih podjetjih. Pokličite 01/ 2444 212 ali oddajte zanimanje.

 

 

Kontakt

01/ 2444 212

 

Predstavitev e-izobraževanja v živo

Izkoristite možnost brezplačne predstavitve dobre prakse v slovenskih podjetjih. Pokličite 01/ 2444 212 ali

> Oddajte zanimanje

 
 

E-tečaj za samo 70€!

Kako analizirati velike količine podatkov v Excelu? Naučite se izdelati vrtilno tabelo.

> več

 
 

Za vse informatike! 

Informacijska varnost na delovnem mestu: Kako na hiter in enostaven način osvestiti vse vaše zaposlene s pomenom varovanja informacij?

> več

 
 

e-testirajte zaposlene 

Merite raven znanja zaposlenih in ugotavljajte učinke izobraževanja!

> več

 
B2 d.o.o., Tržaška 42, 1000 Ljubljana, T: 01 2444 202, M: info@b2.eu
B2 Facebook e-učenje